In welke landen krijg je download boetes?

0
866

Het is heel normaal in Nederland om een film of een aflevering van je lievelingsserie te downloaden. Het is niet toegestaan om media, die auteursrechtelijk is beschermd te downloaden, maar er zijn ook nog geen gevallen geweest waar je als individu een boete ontvangt voor het downloaden. In het verleden was het downloaden van muziek of films in Nederland gemeengoed. Daarvoor waren ook tal van platforms beschikbaar. Tegenwoordig wordt er een stuk minder illegaal gedownload. Dat komt onder meer door het opkomen van platforms zoals Spotify en Netflix. Dankzij deze diensten is het eigenlijk niet meer nodig om illegaal je muziek of films te downloaden. Je betaalt maandelijks een x-bedrag en je kunt onbeperkt naar muziek luisteren of films en series kijken.

Kun je dan nog straffeloos illegaal downloaden? De kans op een boete is niet heel groot, maar niettemin raden we het je af om te gaan downloaden. In sommige landen kom je er niet zo gemakkelijk van af. Het is dus goed om te weten in welke landen je wel en niet beboet wordt als je op vakantie iets gaat downloaden.

Maatregelen tegen downloaden genomen en waarom?

Veelvoorkomend is dat bepaalde sites geblokkeerd worden. Ook wordt in Nederland al wel je IP-adres opgeslagen als je online download. Stichting BREIN heeft hier toestemming voor gegeven. Er zijn ook landen waar je met striktere regelgeving te maken krijgt in het geval van downloaden. In Nederland worden boetes uitgedeeld aan de makers van downloadsites, terwijl landen zoals Duitsland of België ook aan individuele downloaders boetes uitdelen. Het verschilt dus per land hoe strikt het downloadverbod wordt nageleefd. Ook verschillen straffen per land. Maatregelen om het downloaden van media tegen te gaan hebben te maken met het voorkomen van auteursrechtenschending.

Hoe toch veilig te downloaden in het buitenland?

Je kan in het buitenland gebruik maken van een VPN. Een VPN is eenvoudig gezegd een programma op je computer waardoor je een virtueel IP-adres en locatie ontvangt. Dat betekent dat je niet te traceren bent door de lokale autoriteiten. Zo is je identiteit beschermd.

Een VPN gebruiken om te downloaden als downloadsites geblokkeerd zijn

Om met een VPN toch in het buitenland te kunnen downloaden vanaf een daar geblokkeerde site hoef je enkel een VPN-server te kiezen voor een land waar deze site niet geblokkeerd is. Door deze verandering van je IP-adres en dus je virtuele locatie lijkt het namelijk net alsof je in het gekozen land bent. En dus is de site waarvan je iets wil downloaden niet geblokkeerd.