Wat betekent de nieuwe arbeidsongeschiktheidswetgeving voor jou?

Het hangt al jaren in de lucht: een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. Maar waar komt dat idee nou vandaan en wanneer gaat die verplichting in? En wat betekent het in de praktijk voor jou als ondernemer?

Idee uit het pensioenakkoord

De verplichte AOV voor zzp’ers is onderdeel van het pensioenakkoord. Dit akkoord werd in 2019 gesloten door het kabinet, de werkgevers en de vakbonden. Het idee achter de verplichting is het groeiende aantal zelfstandigen, die lang niet altijd iets geregeld hebben indien ze arbeidsongeschikt worden.

Goed voor de zzp’ers, zou je denken. Maar die zijn lang niet allemaal blij met deze verplichting. Veel ondernemers willen graag zelf bepalen hoe ze dit regelen. Bovendien zit er nog iets anders achter: de vakbonden vinden dat veel zzp’ers namelijk oneerlijk concurreren. Door de verzekering te verplichten moeten zzp’ers hogere prijzen gaan rekenen. Dat vinden de vakbonden eerlijker.

Wat wordt er precies verplicht?

Het besluit wordt vaak gezien als een verplichte AOV verzekering voor zzp’ers die je alleen via het UWV kan regelen. Maar dat klopt niet helemaal. Je bent inderdaad verplicht om jezelf te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Dat kan via de standaard AOV die het UWV gaat verzorgen. Maar je mag ook zelf maatregelen treffen die aan dezelfde voorwaarden voldoen.

Als je al een AOV hebt verandert er dus niet zoveel. Je kunt ook nu alvast op zoek gaan naar een passende AOV. Zo weet je zeker dat je een verzekering hebt die aan jouw wensen voldoet en bij jouw persoonlijke situatie past.

Wanneer gaat de verplichte AOV in?

Dat is nog maar de vraag. De verplichte AOV is al een paar keer vooruitgeschoven. Op dit moment is de verwachting dat dit pas in 2024 zal gebeuren. Je hebt dus nog even de tijd om je opties te verkennen. Er bestaat zelfs een kans dat de regeling helemaal niet doorgaat. Maar dan is het natuurlijk nog steeds verstandig om zelf iets te regelen voor het geval je arbeidsongeschikt wordt. Je doet dit nu eenmaal niet voor de overheid, maar voor jezelf en eventueel je gezin.

Laatste nieuws

De charme van tuinoverkappingen: Een nieuwe kijk op buitenleven

Heb je ooit nagedacht over een tuinoverkapping? Zo niet, dan is het hoog tijd om deze geweldige toevoeging aan je leefruimte te overwegen! Niet...

Zeg vaarwel tegen kopzorgen: ontdek de voordelen van een lease auto!

Heb je er ooit aan gedacht om een auto te leasen in plaats van te kopen? Het kan je leven een stuk eenvoudiger maken...

De beste schoenentrends voor mannen in 2022

De top mannelijke schoenentrends van het jaar 2022 kunnen voor sommigen als een verrassing komen. Hoewel het jaar nog jong is, zijn er al...

De aanschaf van een nieuwe auto: waar moet je op letten?

Wanneer je een nieuwe auto wilt aanschaffen, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Er zijn namelijk verschillende punten waar je op...

De beste tips bij het kopen van nieuwe raamdecoratie 

Ga je binnenkort verhuizen en ben je druk bezig met de inrichting van je nieuwe thuis? Van harte gefeliciteerd met je nieuwe woning! Voorafgaand...