Genieten van belastingvoordeel als Warren Buffett

0
208
warren buffet

Je hebt de verhalen vast weleens gehoord. De rijken der aarden die alleen maar nog beter af zijn door geld te doneren aan goede doelen. Doordat zij dit kunnen opgeven aan de belasting hebben zij hier flink veel voordeel van. Wat je misschien niet weet, is dat je zelf ook van dit voordeel kan genieten. Wanneer je het op de juiste wijze aanpakt, is er ook voor jou een belastingvoordeel uit je donaties te halen. Daarom is het slim om even door te lopen wat je dan precies moet doen. Zo kan je ervan profiteren.

Vaste bijdragen in kaart
In de eerste plaats is het belangrijk om goed te kijken welke giften je hier het best voor kunt gebruiken. In eigenlijk alle gevallen gaat het dan om vaste bijdragen. Stel dat je maandelijks een bedrag overmaakt naar een goed doel van jouw keuze, dan is dit een goede optie. Dit bedrag kan je dan laten classificeren als een zogenaamde gewone gift. Wanneer deze gift tussen 1 en 10 procent van je jaarlijkse inkomen is, dan kan je deze dus ook gewoon opgeven aan de belasting. Door dit af te trekken heb je dus direct al een voordeel.

Inzetten op cultuur
Een andere manier die veel voorkomt, is het schenken in de cultuursector. Dit is wel en variant die wat meer voorbehouden is voor mensen met een wat groter vermogen. Soms gaat het bijvoorbeeld ook om het schenken van een dure kunstcollectie. Ook hier geldt dat een flink deel aftrekbaar is. Bovendien geeft het je de mogelijkheid om een deel van je vermogen te investeren. Uit kunst zou in theorie op een later moment ook een rendement gehaald kunnen worden. Op die manier is er dus meerdere malen voordeel te halen uit deze manier van aanpakken met je geld.

Goed laten adviseren
Hoewel er veel mogelijkheden zijn en er vrij weinig beperkingen gelden, is het wel slim om je hier desondanks goed over te laten adviseren. Door de kennis van een financieel expert te gebruiken, zorg je ervoor dat je niet alleen geld kwijtraakt door giften te doen, maar dat je er uiteindelijk zelf ook van kan profiteren door middel van aftrekposten op je belastingaangifte. Uiteindelijk is dit vooral bij de grotere vermogens natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van de gehele gift te noemen. Op die manier kan je jezelf net zo voelen als rijken als Warren Buffett dat doen.